Workshops

Workshops

Juni 2013 - Boxtel - ELA workshop in Het Groene Woud
De thuisbasis van deze internationale workshop was een leegstaand ecologisch complex met de toepasselijke naam De Kleine Aarde. Het groene woud is het gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Een gebied met veel natuur dat beschermd wordt. Om meer eenheid te krijgen op gebied van samenwerking is men bezig om verschillende mensen, bedrijven, instanties die zich op ecologisch verantwoorde manier bezig houden in Het Groene Woud met elkaar te verbinden. Kunst wordt hiervoor ingezet om een verbindende stap te zetten. Land kunst, houdt in dat je vanuit het landschap denkt. Het heeft regels zoals je hieronder in het manifest ziet.Landgoed Velder te Liempde - Sarah, een Duitse student vanuit de landschapsarchitectuur en ik hebben samen een werk gerealiseerd waarbij we de groei van twee wilgen in verschillende omstandigheden lieten zien. Één meter boven grond, en één meter in de grond. We hebben letterlijk een kubieke meter grond uit het landoppervlak gehaald en ernaast geplaatst. Het frame houdt de grond op zijn plaats. Het is een werk waarbij tijd een rol speelt omdat pas na jaren een verschil duidelijk zou worden welke boom de ander zou overwinnen. Een simulatie van een natuurlijke werking, zoals alle natuur in Nederland?
De anti-climax van dit verhaal is dat beide wilgen dood zijn gegaan. Degene die hoog staat is uitgedroogd, en de ander is -door het stijgende grondwater- verzopen. Je ziet een bedje van gras op de kubus, wat het toch toch weer een andere dimensie geeft. Het is nu gewoon een heel ander werk dan in het begin de bedoeling was, maar of dat erg is?Augustus 2013 - Kroatië - ENALA soundscape workshop
Hoe toevallig is dit, tijdens mijn backpackvakantie op bezoek bij een vriend vertelt hij dat er een workshop is op het eiland Crês, vlakbij waar hij woont. Dat mogen we dus niet missen. Het uitgangspunt van de workshop is om mensen bewuster te laten worden van de natuur waarin ze leven. Een holistische visie op de maatschappij waarin er een halt moet komen in het denken in meer. De Westerse economie kan zich alleen staande houden als er groei is. Er moet meer groei zijn anders stort de economie in. Dit gegeven is gelijk aan uitbuiting van de Aarde. We produceren namelijk veel meer dan we nodig hebben om de economie in stand te houden. Terug naar je eigen natuur, naar je eigen omgeving, naar het gebruiken van je eigen omgeving in plaats van het altijd verder weg of hoger op te zoeken. Dat is de trend van deze workshop, waar ons wordt gevraagd om dus iets te doen om het landschap meer te laten zien.

Just making another path somewhere in the dark oak forest.
The regular paths in the forest are made by cutting trees and bushes to zero so people can reach the trees for harvesting. These paths also allow you to actually experience the forest and to reach the work. When you walk on the regular paths, look for a hidden path. Trees have been bend together with lianas and thorny climbing plants uncovering that path. At the end you’ll find an oak tree bend to the form of a half moon, with only one string going from the top to the bottom of the trunk. 
There is harmony in the way how the work got realized, no machines where involved, it’s made just by hand, some tools and the nature itself. 
When you pull the string you’ll hear a low tone and you feel the earth trembling. 
This work is about a kind of tension, some kind of respect you feel like you have
 to pay to this dark, quiet forest. The one string ‘shows’ how strong that tree really is, and when its sound dies, the silence becomes alive again. It comes to some sort of conclusion that the work is more about revealing what’s already there, than about the work itself.